Procjena robusnosti društveno-tehničkih sustava analizom svojstava modela temeljenih na kompleksnim mrežama : diplomski rad - Celižić, Fran (F. Celižić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Mnogi stvarni sustavi se svrstavaju pod kompleksne sustave kao što su ljudsko tijelo, financijska tržišta, energetski sustavi, društvene mreže, živčani sustav itd... Kod nekih od navedenih kompleksnih sustava društveni sustav, tj. ljudski faktor igra puno veću ulogu od samog unosa i konzumiranja podataka, stoga se oni nazivaju društveno tehničkim sustavima. Ključni problemi kod takvih sustava su njihovo modeliranje, formalni opis i simulacija istih. Zbog toga što su takvi sustavi sastavljeni od više komponenti i njihovih interakcija, oni mogu biti modelirani i formalno opisani kao mreža. Mrežni modeli mogu prilično pojednostaviti stvarne sustave, a pritom očuvati one bitne informacije o međudjelovanju komponenata. Nad tako modeliran sustavima primjenjuju se razne tehnike simulacije dinamike sustava, čime se pokušava dokučiti robusnost sustava. Proučavanje robusnosti pomaže shvatiti zašto i kako neki sustavi čak i kada dio njihovih komponenta ispadne iz mreže, zadržavaju svoje osnovne funkcije.