Samoadaptivno mrežno usmjeravanje : diplomski rad - Čupković, Robert (R. Čupković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Problem usmjeravanja informacija zahtjeva inteligentno rješenje uslijed konstantnih promjena u telekomunikacijskoj mreži. Jedna od mogućnosti je primjena algoritma iz područja poticanog učenja, podvrste strojnog učenja u kojoj softverski agent na temelju pokušaja i pogrešaka upoznaje svoju okolinu koja ga poticajima usmjerava prema cilju. Često korišteni algoritam poticanog učenja je Q-učenje. Za pohranu Q vrijednosti koristi se Q tablica, no nju se može zamijeniti umjetnom neuronskom mrežom ako je prihvatljivo izgubiti dio preciznosti. U području mrežnog usmjeravanja Q-algoritmom, neka od rješenja su Q-usmjeravanje, Full-Echo Q-usmjeravanje i Dual Reinforcement Q-usmjeravanje. Pri implementaciji laboratorijskog modela spojeno je Full-Echo Q-usmjeravanje s dubokim Q-učenjem te je napravljena validacija istog. Dobiveni su zadovoljavajući rezultati i pokazalo se da odabrani pristup ima prostora za napredak u budućnosti.