Simulacija potrošnje energije u heterogenim ad-hoc mrežama : diplomski rad - Lončarić, Zvonimir (Z. Lončarić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Komunikacija stroja sa strojem je sve zastupljenija u današnjim telekomunikacijskim sustavima. Senzorski sustavi imaju svojstva samoorganizacije i inteligencije koja im omogućavaju prilagođavanje na različite uvjete okoline. Novi standardi i komunikacijski protokoli omogućuju komunikaciju te vrše optimizaciju za različite slučajeve uporabe, no problem se javlja kada želimo omogućiti međusobnu komunikaciju čvorova s različitim komunikacijskim tehnologijama. Planiranje i konstruiranje takvih heterogenih mreža nije jednostavno, stoga se u tu svrhu koriste programski simulatori. U ovom diplomskom radu implementiran je mrežni simulator koji prati potrošnju energije u mreži u kojoj se koriste različite komunikacijske tehnologije. U radu su objašnjeni najvažniji koncepti ad-hoc mreža i programskih simulacija koji su potrebni za razumijevanje rada simulatora. Nadalje, detaljnije su opisane osnovne komponente i arhitektura programske implementacije. Implementirani simulator može se koristiti za simulaciju rada jedne mrežne konfiguracije ili za skupnu simulaciju. Skupna simulacija koristi se algoritmima pretrage koji vrše pretragu prostora dopuštenih mrežnih konfiguracije čiji se rad potom simulira. Ulaz simulatora je parametrizirani opis mreže, uz dodatne parametre o samom ponašanju sustava. Simulator je implementiran u OOP paradigmi što omogućuje lako dodavanje i proširivanje postojećih komponenti za ostvarivanje željenih funkcionalnosti. Na kraju rada prikazana je analiza nekih primjera mreža postignuta uz pomoć implementiranog simulatora