Računalni program za proračun vanjskih karakteristika sinkronog hidrogeneratora : diplomski rad - Brezović, Karlo (K. Brezović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj diplomski rad bavi se određivanjem vanjskih karakteristika sinkronih hidroge neratora. Kao testni primjeru uzeti su generatori HE M. Blato i HE Lešce. Generatori su modelirani u Motor-CAD-u, a Motor-CAD-om se upravlja preko MATLAB-a. U radu se određuju V-krivulje i krivulje regulacije prvo metodom simulacije, a zatim metodom aproksimacije toka te se usporeduju rezultati. Metoda aproksimacije ulančenog toka se koristi i za određivanje granica konstantne uzbude, granice statičke stabilnosti i granica konstantnog momenta turbine na pogonskoj karti. Rezultati pokazuju poklapanje V-krivulja dobivenih simulacijom i aproksimacijom, osim u slucajevima niske radne snage i visoke struje uzbude.