Uloga električnih vozila u peer-to-peer konceptima trgovanja električnom energijom i procjena pridruženih troškova : diplomski rad - Brezak, Marina (M. Brezak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je motivacija za sudjelovanje električnih vozila u regulaciji i stabilizaciji mreže te posljedice koje bi ta usluga donijela korisnicima električnih vozila. One se svode na dodatnu degradaciju baterije i na trošak električne energije kupljene u sklopu davanja V2G usluge. Izračunata je procjena cijene koja bi trebala biti postignuta da bi se korisnicima takva usluga isplatila. Za to su konstruirana dva modela, jedan koji prati promet energije i jedan koji prati broj ciklusa i njihovi su rezultati bliski, kako se i očekuje, te odgovaraju zaključcima iz dosadašnje literature.