Predviđanje raka dojke temeljem značajki dobivenih iz probirnih mamograma : diplomski rad - Marković, Dora (D. Marković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Mamografija je rendgensko snimanje dojke koje se koristi u probiru i dijagnostici raka dojke. Zbog velikog broja pretraga, interpretacija podataka temeljena na strojnom učenju uvelike olakšava rad i poboljšava rezultate. U ovom radu proučavamo dijagnosticiranje raka dojke uz pomoć dva modela, SVM-a i Bayesovih mreža. Značajke su dobivene iz tri javno dostupne baze, CBIS-DDSM, mini-MIAS te Mammographic Mass Data Set. Značajke su promijenjene iz kategoričkih u numeričke, ako je to bilo potrebno. Za oba model je provedena k-unakrsna provjera te su dobiveni optimalni hiperparametri modela. Uočava se da u većini slučajeva SVM daje malo bolje rezultate od Bayesovih mreža.