Očitavanje rukom pisanih identifikacijskih brojeva temeljeno na dubokim modelima : diplomski rad - Božurić, Tomislav (T. Božurić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Prepoznavanje rukom pisanih znamenaka popularno je od samih ambicioznih početaka strojnog i dubokog učenja. Ovaj rad opisuje sustav koji osim prepoznavanja vrši i lokalizaciju, odnosno vrši detekciju pojedine rukom pisane znamenke. Sustav na ulazu prima sliku rukom pisanih identifikatora koju transformira u binarnu i vrši se podebljanje kontura. Na temelju visine, širine i odnosa između graničnih okvira vrši se spajanje i filtriranje pronađenih komponenti. U fazi postprocesiranja na temelju širine okvira, sigurnosti i entropije odnosno zbunjenosti klasifikatora pronalaze se problematični granični okviri i metodom kliznog prozora pokušavaju se razriješiti isti. Analiza se vrši koristeći dinamičku veličinu prozora te se na temelju zbunjenosti modela vrši podjela okvira. Sustav je ukomponiran u aplikaciju s jednostavnim i intuitivnim grafičkim korisničkim sučeljem. Problematični granični okviri vizualno se ističu kako bi korisnik lakše uočio i ispravio eventualne pogreške sustava. Omogućeno je uređivanje pronađenih graničnih okvira i pripadnih klasifikacija. Sustav tako omogućava generiranje sve većeg skupa za učenje i ponovno treniranje mreže na novoizgrađenom skupu rukom pisanih identifikatora čime klasifikator postaje još robusniji.