Strojno učenje i robotika : završni rad - Bilić, Ivan (I. Bilić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Robotski operativni sustav je skup programskih okvira koji omogućuju razvoj programske podrške za robotske sustave. Sastoji se od skupa nezavisnih komponenata razvijenih od strane inženjera i istraživača. Implementiran je kao distribuirani sustav s mehanizmom objave/pretplate, u kojem je svaki program čvor, što se prikazuje ROS grafom. Nadalje, moguće ga je integrirati s naprednim tehnologijama s područja strojnog učenja što otvara vrata novim istraživanjima i spoznajama. Potporno učenje je grana strojnog učenja koja se formalizira koristeći model Markovljevog procesa odlučivanja. Fundamentalne karakteristike potpornog učenja su interaktivno učenje kroz pokušaj i pogrešku (učenje kroz iskustvo) te cilj u obliku maksimizacije kumulativne sume nagrada uz odabrani faktor propadanja. Velik izazov u potpornom učenju je i problem ravnoteže između istraživanja i eksploatacije.