Protokoli i standardi u arhitekturi Internetom umreženih uređaja : završni rad - Leskovec, Fabian (F. Leskovec, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu dan je detaljan pregled koncepta Internetom umreženih uređaja te je opisana arhitektura, način funkcioniranja i uporaba IoT sustava. Pokazana je važnost primjene i pridržavanja protokola i standarda prilikom implementiranja rješenja zahtjeva za čiju je ostvarivost krucijalna međusobna suradnja i interoperabilnost raznovrsnih uređaja jedinstvenih funkcionalnosti. Spomenuti su najrašireniji mrežni i podatkovni protokoli korišteni u IoT sustavima i opisane njihove osnovne funkcionalnosti. Upućena je važnost razvoja i primjene niskonaponskih dalekosežnih sustava poput LoRaWAN u ostvarivanju sve složenijih zahtjeva IoT sustava i dan je sažet uvid u njezine funkcionalnosti. Niskonaponski dalekosežni sustavi donose određene prednosti, ali i izazove koji su polemizirani u ovom radu.