Pretvarači obnovljivih izvora energije u elektroenergetskom sustavu : diplomski rad - Mehulić, Haris (H. Mehulić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je opisan rad elektroenergetskih pretvarača te njihova primjena u obnovljivim izvorima i motorima. Glavna funkcija pretvarača je da korištenjem određenih elektroničkih elemenata pretvaraju određene fizikalne veličine ovisno o potrebi. Nezamjenjivi su dio pretvorbe energije kod obnovljivih izvora zbog karakteristika vjetroagregata i solarnih ćelija. Dolazi do sve veće potrebe za razvitkom što efikasnijih i prilagodljivih pretvarača zbog velike neefikasnosti obnovljivih izvora. Osim kod direktne pretvorbe kod obnovljivih izvora čine veliku uogu u kontroli radne i jalove snage kod motora promjenjive brzine i frekvencije koji se u konačnici i koriste kod vjetroagregata, što je od velike važnosti upravo zbog manja konstantnog priljeva energije u sustav.