Detekcija igrača u snimkama nogometnih utakmica temeljena na dubokom učenju : diplomski rad - Matak, Ivan (I. Matak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Rad se bavi problemom detekcije i praćenja nogometnih igrača na utakmici. Za detekciju se koristi YOLOv3 arhitektura te je pobliže objašnjena njena funkcija gubitka, način detekcije objekata, predikcija omeđujućeg pravokutnika (eng. bounding box) te način klasifikacije objekata. Za praćenje se koristi heuristika koja uz pomoć modela zasnovanog na izgledu (eng. appearance model), modela pokreta i algoritma za klasifikaciju timova dodjeljuje identifikatore igračima te ažurira pozicije igrača tijekom utakmice. Opisani su problemi praćenja te način na koji su riješeni. Uz to, opisan je način učenja klasifikatora za timove te način treniranja i testiranja sustava za detekciju. Skup podataka koji je korišten za razvoj oba sustava je nogometna utakmica snimana nepomičnom kamerom između GNK Dinamo Zagreb i RNK Split.