Dvokoračni unos teksta za mobilne naprave sa zaslonom osjetljivim na dodir : završni rad - Batarilo, Tomislav (T. Batarilo, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Korištenje virtualne tipkovnice pri interakciji s mobilnim napravama sa zaslonom osjetljivim na dodir jedan od najčešćih interakcija čovjeka s računalom. Međutim, problem unosa teksta na standardnim tipkovnicama je broj grešaka koje korisnik unese. Jedan od tehnika za rješavanje problema je ograničavanje broja tipki što uzrokuje unošenje znakova u dva koraka. Tipkovnica je oblikovana za dvokoračni unos čiji se raspored slova te tehnika unosa temelji na učestalosti pojave bigrama u hrvatskom jeziku. Dvokoračni unos se usporedio s QWERTY tipkovnicom. Prilikom vrednovanja korišten je standardizirani skup fraza u hrvatskom jeziku. Vrednovanje je provedeno za različite stavove korisnika i veličine zaslona mobilnih naprava.