Web aplikacija za praćenje grmljavinske aktivnosti u stvarnom vremenu : diplomski rad - Mesar, Matko (M. Mesar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi za lociranje atmosferskih pražnjenja u stvarnom vremenu detektiraju i lociraju pojavu grmljavine na širem području. Podaci koje pružaju su lokacije udara, vrijeme udara i parametri atmosferskih pražnjenja, predstavljaju stvarne događaje koji su se već ostvarili. Osim podataka o udarima munja, korisna informacija je predviđanje, odnosno prognoziranje, kretanja grmljavinske naoblake. Kretanje grmljavinskih oluja prati se korištenjem podataka sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja pri čemu se koriste napredne funkcionalnosti GIS alata u obradi prostornih podataka. U okviru rada istražili smo rad sustava za lociranje atmosferskih pražnjenja s naglaskom na praćenje grmljavinske aktivnosti u stvarnom vremenu. Realizirana je podrška koja omogućava praćenje grmljavinske aktivnosti u stvarnom vremenu na interaktivnoj karti na webu. Omogućen je prikaz velikih količina prostornih podataka koji se učestalo osvježavaju u stvarnom vremenu. Napravljena je podrška za prikaz prostorno-statističkih izvještaja o atmosferskim pražnjenjima u blizini prijenosnih dalekovoda.