Sustav za pohranu senzorskih podataka : završni rad - Ceković, Ivan (I. Ceković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Senzori čine neizostavan dio većine kompleksnijih sustava bez kojih ne bismo mogli zamisliti normalno funkcioniranje određenih procesa. Dobivene podatke sa senzora potrebno je efikasno i sigurno pohraniti u baze podataka, a trebaju biti na raspolaganju klijentima u stvarnom vremenu. Relacijske baze podataka (npr. PostgreSQL) nude vrlo intuitivan i strogo shematski organiziran način pohrane, dok nerelacijske baze podataka (npr. MongoDB) omogućuju pohranu bez previše potreba za projektiranjem te su pogodnije za spremanje velike količine podataka zbog brzine pristupa i obavljanja upita nad bazom.