Modelsko prediktivno upravljanje klimatizacijom zgrade s integriranim vrednovanjem komfora : diplomski rad - Bucić, Petra (P. Bucić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Modelsko prediktivno upravljanje omogućuje efikasno upravljanje klimatizacijom zgrade s integriranim korisnikovim zahtjevima. Optimizacijski problem mora biti izabran tako da jamči rekurzivnu ostvarivost i uštedu energije, a da istovremeno ne smanjuje osjetno ugodu korisnika. Kako bi postigao kompromis između uštede energije i komfora, regulator koristi predikcije poremećaja (vanjska temperatura, sunčevo zračenje, korištenje prostora) koje djeluju na sustav te iskorištava besplatnu energiju iz okoline. Vrednovanje komfora integrirano je na dva načina, praćenjem zadane temperature i minimalizacijom predviđenog srednjeg glasa korisnika. Validacija rezultata napravljena je usporedbom s konvencionalnim regulatorima podešenima da imaju istu razinu fleksibilnosti prilikom upravljanja temperaturom u zoni kao prva strategija kod modelskog prediktivnog upravljanja. Svi regulatori su testirani na dvocijevnom sustavu sa sezonskim grijanjem i hlađenjem, što je najčešći slučaj u primjeni. Pokazano je da formulacija modelskog prediktivnog upravljanja, uz iste zadane temperature, nadmašuje ne-prediktivne regulatore budući da troši manje energije za postizanje iste ili veće razine komfora. Korištenjem druge strategije povećava se komfor korisnika, dok ušteda energije ovisi o pretpostavljenom ponašanju korisnika s kojim se uspoređuje. Ovakvim pristupom je integrirano indirektno automatsko postavljanje optimalne temperature zraka čime se korisnik oslobađa obaveze njene procjene i podešavanja u sustavu.