Detekcija lica u slikama utemeljena na proširenim Haarovim značajkama : diplomski rad - Kurek, Andrea (A. Kurek, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj rada je detaljan teorijski i praktični osvrt na tehnologiju koja u posljednje vrijeme dobiva sve veći značaj u području umjetne inteligencije – detekciju lica. Teorijski dio rada daje uvid u sam pojam detekcije lica, njenu primjenu i problematiku koja se pri tom javlja. Osim toga, objašnjeni su pojmovi važni za razumijevanje ostatka rada, primjerice omjer detekcije, te je opisana klasifikacija osnovnih metoda i podmetoda na koje se dijeli detekcija lica. Također, dana je detaljna analiza najvažnijeg algoritma koji se koristi u primjeni detekcije lica – Viola-Jones algoritma. Na temelju tog algoritma, točnije na temelju Haarovih značajki kao jedne od temeljnih faza algoritma, implementirani su detektor lica, očiju, usta, ušiju i zjenica s mogućnošću rada na unaprijed zadanim slikama i u stvarnom vremenu. Testiranjem tih detektora izračunati su omjeri detekcije na temelju kojih su doneseni zaključci o performansama pojedinih detektora.