Sustavi pametnih ormarića za dostavu stvari : diplomski rad - Belaj, Boris (B. Belaj, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog diplomskog rada, idejno je razrađen i ostvaren sustav pametnih ormarića za dostavu stvari. Prvi dio rada sažeto opisuje tri LPWAN komunikacijske mreže za Internet stvari (LoRa, Sigfox i NB-IoT) i analizira njihove prednosti i nedostatke. Drugi dio rada opisuje ostvareni studijski slučaj koji se sastoji od aplikacije za operacijski sustav Android, aplikacijskog poslužitelja ostvarenog u programskom jeziku Java korištenjem razvojne cjeline Spring, mrežnog prilaza za mrežu LoRaWAN, mrežnog poslužitelja Loriot te krajnjeg uređaja koji dvama relejima otključava ormariće. Sustav korisniku omogućuje pregled lokacija s ormarićima, otključavanje ormarića, prijenos prava otključavanja na drugog korisnika te pregled troškova korištenja usluge.