Klasifikacija teksta za hrvatski jezik pomoću prikaza tekstova dobivenih kontekstualiziranim jezičnim modelima : diplomski rad - Krešo, Marin (M. Krešo, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Učenje prijenosom je novi smjer istraživanja u području obrade prirodnog jezika, posebno zanimljiv zbog impresivnih rezultata u raznim zadacima obrade prirodnog jezika. Tema rada jest primjena različitih pristupa učenja prijenosom na zadatke klasifikacije teksta za hrvatski jezik. U radu su isprobana tri različta pristupa, pri čemu je za ULMFiT metodu bilo potrebno trenirati jezični model ispočetka, dok su za ELMo i FLAIR iskorištena postojeća rješenja. Provedeno je eksperimentalno vrednovanje sva tri pristupa nad zadatkom razrješavanja višeznačnosti riječi te nad zadatkom analize sentimenta u tvitovima, uz statističku analizu značajnosti rezultata. Dobiveni rezultati su uspoređeni s onima iz prethodnih istraživanja.