Simulator arhitekture jednostavnog računala : završni rad - Cindrić, Ivan (I. Cindrić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Završni rad se bavi simulatorom jednostavnog računala akumulatorske arhitekture. Uvod je pregled računala kroz povijest od najranijih mehaničkih računala do najnovije, trenutne generacije procesora. U poglavlju broj 2. opisan je von Neumannov model računala kao i implementacija tog modela u računalu IAS. U poglavlju broj 3 opisan je simulator računala – njegove komponente, instrukcije, mikrooperacije i način rada. Poglavlje 4 se bavi opisom realizacije simulatora u Javi, kratkim pregledom i objašnjenjem dijelova programskog koda u backendu i frontendu. U zaključku su opisani problemi modela i predložena moguća poboljšanja.