Izgradnja filogenetskog stabla korištenjem metoda temeljenih na obilježjima taksona : završni rad - Milisavljević, Alexandra (A. Milisavljević, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Metode izgradnje filogenetskog stabla temeljene na obilježjima taksona određuju međusobne odnose taksona, odnosno vrsta, promatrajući njihove morfološke ili molekularne razlike. Te metode daju preciznije rezultate od metoda temeljenih na udaljenostima taksona. Metoda najmanjeg broja evolucijskih promjena se vodi načelom Occamove oštrice, odnosno stablo koje zahtijeva najmanje promjena je najvjerojatnije da će se dogoditi. Druga metoda je metoda najveće izglednosti koja se temelji na probabilističkom modelu evolucije. Dodajući jedan po jedan takson u stablo se određuje koja topologija stabla je najizglednija. Nakon implementacije algoritama provedeno je testiranje na genomu virusa HIV-1 te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima već postojećih alata.