Analiza strategija nulte emisije CO2 iz proizvodnje električne energije u Hrvatskoj u 2050. godini modelom PLEXOS : diplomski rad - Kovač, Petra (P. Kovač, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U radu se analizira mogućnost proizvodnje električne energije s neto nula emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. Analiza je provedena programskim paketom PLEXOS na osnovi modela hrvatskog elektroenergetskog sustava. Rad je podijeljen u nekoliko dijelova. Najprije su opisane trenutne klimatske i energetske politike kao i trenutno stanje elektroenergetskog sustava i potencijali za njegov razvoj. Treći dio opisuje model sustava u PLEXOS-u, a u četvrtom su dani rezultati simulacije modela s obzirom na razne scenarije koji se odnose na cijenu prirodnog plina, mogućnost kupovanja te cijenu električne energije na burzi i druge. Na osnovi provedenih dugoročnih simulacija dan je prijedlog optimalne strategije.