Autentifikacijski mehanizmi u web-aplikacijama : završni rad - Barišić, Luka (L. Barišić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Autentifikacija je obično prvi korak u interakciji čovjeka sa informacijskim sustavom. Zahtjevi na sigurnost, pouzdanost i razinu korisničkog iskustva mehanizama koji tu autentifikaciju omogućuju u novije je vrijeme u porastu zbog sve veće isprepletenosti informacijskih sustava sa svakodnevnim životom modernog čovjeka. U ovom radu napravljen je pregled najkorištenijih autentifikacijskih mehanizama aplikacijskog sloja TCP/IP modela u web aplikacijama, opisani su njihovi autentifikacijski tijekovi te su izložene i tehnologije o kojima ti mehanizmi ovise. U praktičnom dijelu rada implementirani su neki od opisanih mehanizama za autentifikaciju na informacijskom sustavu za testiranje studenata Edgar razvijenom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje se i koristi na kolegijima.