Naponski ugodivi kondenzator za velike signale : završni rad - Brubnjak, Mateo (M. Brubnjak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Rad istražuje mogućnost korištenja mikrovalnih transformatora u rasponu 10-1000MHz, za svrhu smanjenja amplitude napona za elemente koji zahtijevaju konstantnu radnu točku, specifično za varaktorske diode. Varaktroske diode bi mogle biti korištene kao naponski ugodivi kondenzatori u krugovima s pojačalima visoke snage. Standardne snage (1-3W) u ovim krugovima stvaraju velike devijacije od radne točke varaktorske diode zbog čega ona postaje veliki izvor nelinearnosti. Rad sadrži razvijeni ekvivalentni model za mikrovalne transformatore koja precizno opisuje ponašanje do prve rezonante frekvencije nakon koje transformator više nije efektrivan. Efikasna metoda za karakterizaciju istog modela koja koristi mjerenja raspršnih parametara je razvijena. Karakterizacija uključuje mjerenje induktiviteta primara i sekundara, prijenosnog omjera te parazitnog kapaciteta koji uzrokuje prvu rezonantnu frekvenciju u mjerenom s21 parametru, nakon koje transformator više nije efektivan.