Integracija fotnaponskih sustava i baterija kod potrošača u distribucijskoj mreži : završni rad - Malbašić, Bruno (B. Malbašić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Većina fotonaponskih (FN) sustava aktivnih korisnika priključena je na niskonaponsku distribucijsku mrežu, dok se u slučaju većih komercijalnih i industrijskih potrošača FN sustavi uglavnom priključuju izravno na srednjonaponsku distribucijsku mrežu. Zadatak je predstaviti različite upravljačke pristupe koji mogu doprinijeti povećanju kapaciteta distribucijske mreže bez potrebe za tradicionalnim pojačanjem mreže. Utjecaj različitih upravljačkih pristupa iz perspektive aktivnog kupca ogleda se prvenstveno u procjeni stupnja odbacivanja (rezanja) proizvodnje električne energije iz FN sustava te stupnja samodostatnosti aktivnog kupca. U radu će se analizirati upravljački pristupi iz perspektive aktivnog kupca su i provesti potrebni proračuni.