Generator šuma baziran na lavinskom proboju poluvodičkog pn-spoja : završni rad - Kosanović, Luka (L. Kosanović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu primarni cilj je bio opisati praktičnu implementaciju generiranja bijelog šuma pomoću lavinskog proboja PN-spoja. Uz to ciljevi su bili opisati kako iz tog šuma generirati prave slučajne brojeve i koje se sve teškoće pri tome mogu susresti. Predočen je i kratki teoretski uvod u vrste šuma i zašto je za projekt odabran lavinski šum. Izvedene su i simulacije nad isprojektiranom analognom sekcijom uređaja i onda su obavljena mjerenja na implementaciji te sekcije na tiskanoj pločici.