Primjena afektivnih leksikona u analizi sportskih tekstova na primjeru Svjetskog nogometnog prvenstva 2018 : završni rad - Avdić, Dino (D. Avdić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Svjetsko nogometno prvenstvo je najveći nogometni događaj koji je globalno popularan i koji ima veliki utjecaj na ljudske emocije, kao i na način izražavanja na temu nogometa na Internetu. Također, toliko je značajan da TV gledatelji koji obično ne prate ostala nogometna natjecanja počinju davati veliku pozornost kada njihova nacija igra utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Stoga, u ovom radu je obrađeno ljudsko ponašanje za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. Da se primijetiti da postoje različita emotivna stanja kroz koje ljudi prolaze dok razmjenjuje svoja mišljenja s drugim ljudima. Reddit, diskusijska web stranica, se koristila za dohvat podataka o korisnicima putem text mining-a. Pet algoritama strojnog učenja su iskorišteni da bi se testirao i revidirao postojeći model. Utvrđeno je da taj postojeći model uspješno predviđa količinu svake emocije unutar teksta sa zadovoljavajućom prosječnom točnošću od 78%.