Duboke neuronske mreže za ispravljanje boja u slici : diplomski rad - Klanjčić, Marina (M. Klanjčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Današnji digitalni fotoaparati imitiraju ljudsku sposobnost ispravljanja boja u slici pomoću implementiranih algoritama za računalnu postojanost boja u svom sustavu za obradu slike. Postoje razne metode kojima se to pokušava ostvariti, a u ovom radu je predložena metoda učenja pod nadzorom koja korištenjem dubokih konvolucijskih neuronskih mreža nad dva skupa ulaznih slika (Cube i Cube+) i njihovog kanonskog osvjetljenja (engl. ground truth) ispravlja boje u slici. Rezultati eksperimenta su pokazali visoku točnost nad skupom ispitnih slika većinom slikanih po danu (Cube), dok su se rezultati nad zahtjevnijm skupom slika, koji uključuje i slike noćnih scena (Cube+), pokazali nešto lošijima u odnosu na dosadašnje provedene metode.