Analiza kodiranja videa visoke rezolucije na procesoru RISC-V : završni rad - Katanić, Tomislav (T. Katanić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Danas tržištem procesora upravljaju tvrtke Intel, AMD, ARM od kojih nema prostora za druge arhitekture procesora. Potpune specifikacije arhitektura AMD, ARM, Intel su zatvorene, te nisu dostupne svima. Kada bi arhitektura sa dobrim skupom instrukcija bila otvorena, dostupna svima, dramatično bi se trebali smanjiti troškovi softvera, dopuštajući mnogo više ponovne upotrebe postojećih otvorenih rješenja. RISC-V ISA nastao je upravo s ovim ciljem, da se napravi dobar skup instrukcija koji će biti otvorena i svima slobodan i besplatan za korištenje. RISC-V arhitektura je još u razvoju te se nadam da će jednog dana biti iznimno korištena. U ovom radu opisan je postupak postavljanja RISC-V Rocket-Chip inačice Linux-a na pločicu ZedBoard, u toj inačici Linux-a se vrši postupak video-kodiranja.