Dimenzioniranje baterijskog sustava za sustave neprekidnog napajanja u podatkovnim centrima : diplomski rad - Abramović, Karlo (K. Abramović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustavi neprekidnog napajanja osiguravaju neprekinutu, pouzdanu i visoko kvalitetnu električnu energiju za osjetljiva trošila. Postoje tri glavne topologije statičkog sustava neprekidnog napajanja: UPS dvostruke pretvorbe, linijsko – interaktivni UPS te Stand - by UPS. Neovisno o topologiji, svaki statički UPS koristi baterijski sustav kao spremnik električne energije u slučaju nestanka napajanja iz mreže. U radu je dimenzioniran sustav neprekidnog napajanja i baterijsko rješenje za podatkovni centar na kojemu je IT teret jednak 1000 kW. Dimenzioniranje neprekidnog sustava napajanja i prikladnog baterijskog sustava u podatkovnim centrima odvija se prema zahtjevima snage IT trošila te potrebnom vremenu autonomije sustava.