Analiza algoritama za kriptiranje na procesoru RISC-V : završni rad - Žuglić, Ivan (I. Žuglić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu su analizirani podaci koji su dobiveni mjerenjem vremena izvođenja algoritama za kriptiranje SHA-1 i SHA-256 na procesoru RISC-V. Naveden je cjelokupni postupak koji je potreban da se uspostavi radno okruženje koje je potrebno za izvođenje tih algoritama, kako bi se cijeli postupak izvođenja mogao reproducirati. Također je dano kratko objašnjenje korištenih algoritama i samog procesora RISC-V koje je potrebno za razumijevanje rezultata ovog rada. Analiza vremena izvođenja algoritama SHA-1 i SHA-256 na procesoru RISC-V je pokazala da SHA-1 isti broj znakova brže šifrira nego SHA-256 i da se ta razlika u brzini povećava s istodobnim povećanjem broja znakova koji se šifriraju. Još je dodatno analizirano vrijeme izvođenja istih algoritama na komercijalnijem procesoru, Intel i5-2500, kako bi se vremena usporedila i time dobio bolji uvid u općenitu brzinu procesora RISC-V. Uspoređivanjem vremena izvođenja algoritama SHA-1 i SHA-256 na procesorima RISC-V i Intel i5-2500, zaključeno je da Intel i5-2500 ima višestruko veću brzinu nego RISC-V te da je smanjenje brzine šifriranja pri većem broju znakova na procesoru Intel i5-2500 znatno manje nego na procesoru RISC-V.