Primjena računarstva u magli na domenu Interneta stvari : diplomski rad - Živković, Jakov (J. Živković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Kako se milijarde uređaja umrežuje, odnosno povezuju na Internet, neće više biti održivo koristiti oblak kao centralizirani poslužitelj. Evoluciju postojeće i prevladavajuće mrežne arhitekture Računarstva u oblaku predstavlja upravo koncept Računarstva u magli. Računarstvo u magli nastoji decentralizirati usluge poslužitelja i preseliti ih bliže rubu mreže, odnosno krajnjim uređajima. U teorijskom dijelu rada definiran je koncept Računarstva u magli te su predstavljene smjernice za njegovu standardizaciju. U praktičnom dijelu rada na konkretnom studijskom slučaju pokazana je primjena i izvedivost te poboljšanja kvalitete usluge i korisničkog iskustva uporabom koncepta Računarstva u magli.