Traženje sličnosti u podacima kontinuiranog praćenja glukoze : završni rad - Jurčić, Krunoslav (K. Jurčić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Temeljna ideja ovog rada bila je istražiti metode traženja sličnosti vremenskih nizova, s posebnim naglaskom na fiziološke i biološke vremenske nizove, te onda procijeniti koje metode bi trebale donositi najpreciznije rezultate. Nakon odabira, metode su implementirane u program za usporedbu odsječaka zapisa o kontinuiranom praćenju razine glukoze u krvi sa zadanim uzorkom u trajanju od sat vremena, sa vremenom uzorkovanja 5 minuta. Za implementaciju je korišten programski jezik Matlab. Tokom razvijanja programa te nakon završne implementacije tri metode traženja sličnosti su se ispostavile najpreciznijima pri radu s ovom vrstom podataka: metoda Euklidske udaljenosti, wavelet dekompozicija i dinamičko vremensko savijanje (DTW). Za svaku metodu su izračunate sličnosti za svaki odsječak zapisa. Rezultati su pokazali da su sve tri metode dovoljno precizne i vjerodostojne da bi se mogle koristiti pri traženju sličnosti među signalima razine glukoze u krvi, što bi se moglo pokazati veoma korisnim pri predikciji promjene razine glukoze u krvi u budućnosti.