Fizikalno temeljen model ostvarivanja prikaza : završni rad - Junaković, Antonio (A. Junaković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom završnom radu prikazane su osnove fizikalno temeljenog modela ostvarivanja prikaza pomoću Cook-Torrenceovog modela. Napravljen je kratki uvod u OpenGL grafičko programsko sučelje zajedno s načinom rada sa sjenčarima. Uveden je model mikrozrcala kao temeljni model koji opisuje površinu bilo kojeg materijala, te je objašnjena općenita jednadžba ostvarivanja prikaza. Opisana je uloga funkcije distribucije dvosmjerne refleksije te je uveden Cook-Torranceov model kao najčešći model njene aproksimacije. Objašnjena je ideja funkcije distribucije normala, Fresnelovog koeficijenta te geometrijske funkcije. Prikazani su načini zrcaljenja okoliša i metode osvjetljavanja temeljenog na slici.