Segmentacija kalibracijskog objekta u slikama : završni rad - Leventić, Ana (A. Leventić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je postupak detekcije i segmentacije kalibracijskog objekta pomoću kojega se može ostvariti računalna postojanost boja, tj. odrediti dominantni izvor svjetlosti i ukloniti njegov utjecaj na boje u slici. Problem detekcije objekta u slikama riješen je metodama temeljenim na strojnom učenju. Opisani su Viola-Jones, SIFT i SURF algoritmi te njihova implementacija. Nakon uspješne detekcije objekta opisana je segmentacija istog, tj. određeni su slikovni elementi u slikama koji pripadaju objektu.