Primjena heurističkih algoritama u particiji grafova : završni rad - Golić, Luka (L. Golić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu se opisuju algoritmi koji koriste heurističke funkcije za particioniranje grafova. Na primjeru izgradnje integriranih čipova je osviještena važnost tog područja računarske znanosti. Prvo je opisan Kernighan-Lin algoritam. Jedan od najstarijih heurističkih algoritama široko korišten. Opisani su njegovi nedostatci koje pokriva iduće navedeni algoritam, Fiduccia-Mattheyses. Ta dva algoritma su detaljno opisana i pojašnjena na konkretnom primjeru. Spektralno te višerazinsko particioniranje su također objašnjeni jer su danas najraširenije metode za particioniranje grafova. Radi njihove široke familije algoritama i matematičke složenosti ovdje nisu razmatrani na razini detalja. Stoga su ta dva algoritma opisana na konceptualnoj razini uz navođenje osnovnih pojmova potrebna za osnovno shvaćanje rada.