FPGA implementacija vrlo strmih FIR filtara dobivenih tehnikom maskiranja frekvencijske karakteristike : diplomski rad - Lavrnja, Luka (L. Lavrnja, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Proučena je tehnika maskiranja frekvencijske karakteristike (FRM) za dobivanje vrlo strmih niskopropusnih FIR filtara s linearnom fazom. FRM tehnikom su obuhvaćeni i uskopojasni i širokopojasni filtri. Za realizaciju FRM filtra određeni su prototipni i maskirni filtri te faktor skaliranja frekvencijske osi. Za dane granične frekvencije prijelaznog područja FRM filtra razvijen je postupak određivanja faktora skaliranja te graničnih frekvencija prototipnog filtra i graničnih frekvencija maskirnih filtara. Za dobivene frekvencije te za dane redove ovih filtara određeni su koeficijenti njihovih prijenosnih funkcija koje imaju jednoliku valovitost amplitude u području propuštanja i području gušenja. Za potrebe implementacije FRM filtra razvijen je fizički ostvariv model FIR filtra korištenjem jednog zbrajala i jednog mmnožila, koji podržava generički broj elemenata za kašnjenje između dvije uzastopne sumacije. Korištenjem ovog modela i dobivenih koeficijenata implementiran je prototipni filtar s brojem elemenata za kašnjenje koji odgovara faktoru skaliranja te maskirni filtri s jediničnim kašnjenjem. Na kraju, korištenjem ovih filtara, razvijen je model širokopojasnog FRM filtra. Model filtra razvijen je u jeziku VHDL i uhodan na razvojnom sustavu Zedboard.