Stvarnovremensko lociranje korisnika javnog gradskog prijevoza : završni rad - Gašparac, Marko (M. Gašparac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Suradno opažanje okoline (eng. mobile crowdsensing) je tehnika kolektivnog prikupljanja podataka putem pametnih uređaja (npr. mobilnih telefona ili tableta) koji posjeduju senzore, od strane velikog broja ljudi. Obradom tako prikupljenih podataka možemo provoditi analize, izmjeriti ili s određenom pouzdanošću predvidjeti ishod nekog događaja ili procesa od općeg interesa. Zbog zatvorenosti podataka o prometnom stanju u javnom prijevozu Grada Zagreba, u sklopu ovog rada razvijen je programski modul za pametne uređaje, za suradno stvarnovremensko prikupljanje podataka o lokaciji vozila javnog gradskog prijevoza. Sakupljanje takvih podataka omogućuje uvid u trenutno stanje u prometu, procjenu vremena dolaska vozila na određeno stajalište te razvoj aplikacija kojima je cilj podizanje kvalitete prijevozne usluge i zadovoljstva korisnika.