Analiza rasipanja karakteristika bipolarnog tranzistora s horizontalnim tokom struje : završni rad - Farkaš, Bruno (B. Farkaš, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Bipolarni tranzistori s horizonatlnim tokom struje imaju svoja rasipanja karakteristika u matričnom spoju međusobno takvih 64 tranzistora. Projektiran je sklop koji mjeri i sprema karakteristike svakog tranzistora u takvom spoju. Moguće su dvije metode: metodom sklopki i metodom pomoću Arduino-a. Metoda sklopki je točnija, ali sporija dok je metoda pomoću Arduino-a brža i samostalna uz određene utjecaje sklopovlja na razultate. Statistički su obrađeni podaci za obje metode, kao i posebno za retke i posebno za stupce.