Projektiranje fazno-frekvencijskog detektora i nabojske pumpe u CMOS tehnologiji : završni rad - Emanović, Dorian (D. Emanović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sintetizator frekvencije je elektronički sklop koji generira određeni pojas frekvencija iz jedne referentne frekvencije. Sklop se danas najviše koristi u telekomunikacijama. Jedni od osnovnih dijelova sintetizatora frekvencije su fazno-frekvencijski detektor i nabojska pumpa. Uloga fazno-frekvencijskog detektora je na svome izlazu dati razliku u fazi i frekvenciji između ulaznih signala. Nabojska pumpa je sklop koji se sastoji od dva strujna izvora te od dvije sklopke kojima upravljaju ulazni signali koji su dovedeni iz FFD-a. U ovisnosti o ulaznim signalima sklopke će se uključivati i isključivati te tako strujnim izvorima puniti ili prazniti kapacitet na njezinom izlazu čime se informacija o razlici u frekvenciji i fazi pretvara u napon kojim se ugađa frekvencija naponski upravljanog oscilatora. Projektiranje FFD-a i NP-a napravljeno je u programskome alatu Cadence korištenjem 0.18 um CMOS tehnologije. Izvršene su simulacije koje pokazuju rad tih sklopova te su analizirani dobiveni rezultati. Također, pojašnjeni su i određeni problemi koji se javljaju prilikom izrade tih sklopova. Na kraju, fazno-frekvencijski detektor i nabojska pumpa su objedinjeni te je simuliran njihov rad.