Izrada distribuiranog sustava nadzora i upravljanja plinskog kompresora pogonjenog plinskim motorom : diplomski rad - Gračaković, Matej (M. Gračaković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Svrha ovog rada je izrada distribuiranog sustava nadzora i upravljanja kompresorskom jedinicom za komprimiranje prirodnog plina. Distribuirani sustav korišten na postrojenju je ABB 800xA. Kroz rad opisan je tehnološki proces komprimiranja plina i dijelova kompresorske jedinice. Posebna pozornost posvećena je izradi sekvence pokretanja i zaustavljanja kompresorske jedinice. Također, opisana je izrada grafičkog sučelja čovjek-stroj (HMI) za nadzor i upravljanje cijele kompresorske jedinice.