Usluge za prikupljanje i obradu podataka s raspodijeljenog sustava : završni rad - Đomlija, Tomislav (T. Đomlija, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad proučava koje mogućnosti se dobivaju uvođenjem objavi/pretplati sustava za prikupljanje i obradu podataka u raspodijeljeni sustav interneta stvari. Kao primjer problema iskorišten je tipičan slučaj prikupljanja i obrade očitanja temperature u stanu. Uvođenjem posrednika se pojednostavilo prikupljanje podataka i omogućila dodatna obrada tih podataka koja nije bila prisutna na servisu interneta stvari. Sustav je ostvaren korištenjem Apache Kafke kao objavi/pretplati posrednika, ThingsBoard kao servisa interneta stvari i Python biblioteka za pisanje Kafka klijenata.