Programska podrška planiranju srednjonaponskih distribucijskih mreža podržana geografskim informacijskim sustavom : diplomski rad - Antić, Tomislav (T. Antić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Operator distribucijskog sustava (ODS) je povijesno gledano planirao energetsku mrežu uzevši u obzir samo jedan smjer toka energija. S liberalizacijom tržišta i ulaganjem krajnjih korisnika u proizvodnju, fleksibilnost potražnje ili u spremnike energije, proces je postao složeniji. Kako bi se novi izazovi lakše razriješili, ODS ima mogućnost iskorištavanja novih izvora podataka i tehnologija kako bi unaprijedio i poboljšao već postojeće alate za planiranje mreže. Rad opisuje koncept izrade integriranog programskog alata koji koristi i objedinjuje podatke iz nekoliko izvora i već postojećih aplikacija. Konačni proizvod je skup programa namijenjenih kao pomoć operatoru sustava za lakše planiranje nacrta konfiguracije distribucijske mreže. Raspon izazova u stvaranju alata čije je korištenje opisano u radu proteže se od pronalaženja kvalitetnih i ispravnih podataka u početnoj fazi pa sve do smanjenja vremena potrebnog za pronalaženje optimalnog rješenja. Funkcionalnost i ispravan rad integriranog alata testiran je i prezentiran za nekoliko različitih slučajeva na području mreže Zagreba.