Simulacija obrnutog njihala : završni rad - Dodigović, Dana (D. Dodigović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sustav okrenutog njihala je jedan od čestih sustava koji se koriste u svrhu prikaza sustava upravljanja. Takav sustav je moguće proširiti iz dvodimenzionalnog prostora u trodimenzionalni uz povećanja složenosti poput okreljivosti zgloba i slično. Kako bi se mogli razumjeti složeniji koncepti u sklopu ovog rada je opisan osnovni model i prikazana simulacija okrenutog njihala na kolicima u modernom OpenGL-u uz implementaciju fizike iz dviju diferencijalnih jednadžbi drugog reda. Jednadžbe su riješene numeričkom metodom integracije Dormand-Prince. Implementirano je kretanje tipkovnicom i algoritmom gradijentnog spusta. Naglasak rada je, uz opis sustava, i programsko ostvarenje u jeziku C++.