Analiza i implementacija osnovnih funkcionalnosti mrežnih uređaja na podatkovnoj ravnini : diplomski rad - Ćurković, Drago (D. Ćurković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ubrzanim razvojem čitave industrije, razvijale su se i rasle potrebe mrežnih infrastruktura, što lokalnih što operaterskih. Takav ubrzani rast i razvoj čeznuo je za promjenama. Dosadašnje metode implementacije takvih infrastrukturnih rješenja unošenjem naredbi kroz naredbeni redak, CLI, jednostavno nisu mogle odgovoriti na tražene zahtjeve za brzinom implementacije, izmjene, dodavanjem novih funkcionalnosti, smanjenju ljudskog faktora, optimizaciji performansi, troškova i sl. Vrlo brzo pronašlo se rješenje u obliku programski upravljivih mreža. Niti takav pristup nije ostao samo na tome. Industrija traži još, sve više, brže, snažnije. I naravno, nije se trebalo dugo čekati da bi se tadašnji SDN danas učinio još fleksibilnijim i mogli bi reći otvorenijim. Tako se došlo i do white-box switcheva i otkrića programskog jezika P4 koji čine revoluciju u području mrežnih tehnologija i pružaju mnogobrojne mogućnosti, posebno „krojenja“ mreže po vlastitim željama.