Detekcija igrača u snimkama nogometnih utakmica : završni rad - Kršić, Marko (M. Kršić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Analiza kretanja igrača pruža vrijedne informacije treneru i stručnom stožeru te je s obzirom na dosadašnji razvoj računalne tehnologije i dostupnost kamera visokih razlučivosti sasvim razumno olakšati, ubrzati i unaprijediti postupak ovakve analize primjenom računalnog vida. Osim što se izbjegava ponavljajuć i jednoličan posao, dolazi se do preciznijih i opširnijih informacija koje se lako mogu sažeti i sintetizirati. Ovakav pristup je vrlo elegantan jer ne zahtijeva opremu koja bi djelovala invazivno na samu igru ili igrače. Za ostvarenje takvog sustava jedan od potrebnih koraka je implementacija postupka detekcije igrača. Pored raznih metoda detekcije u ovom je radu odabrana detekcija metodom oduzimanja pozadine koja je vrlo intuitivna i jednostavna te, sa svojim prednostima i nedostacima (npr. zahtjevom za stacionarnošću kamera), odlično ispunjava svoju ulogu u ovakvoj primjeni. Pri izvedbi ove metode su potrebne razne slikovne obrade te rješenja za probleme kao što je promjenjivost osvjetljenja terena. U ovom je radu opisana svojevrsna izvedba metode oduzimanja pozadine te je primijenjena na snimku nogometne utakmice na kojoj je potom i ocijenjena njena uspješnost.