Simultana izmjenična i istosmjerna uzbuda transformatora s otvorenom jezgrom : diplomski rad - Golub, Matea (M. Golub, 2019)
Sažetak na hrvatskom: HVDC sustavi omogućuju ekonomičniji prijenos energije na velike udaljenosti te jednostavnije povezivanje različitih sustava. Najzastupljenija topologija u takvim sustavima je MMC (engl. Modular Multi-level Converters). Jedan od glavnih izazova je rješavanje problema koje u takvim sustavima stvaraju puzne i geomagnetski inducirane struje. Zbog toga je jedan od glavnih zahtjeva za specijaliziranu visokonaponsku opremu mogućnost istovremene izmjenične i istosmjerne uzbude. Upravo s tom namjenom se koriste jedinice bazirane na konceptu otvorene jezgre jer imaju prirodno prisutan zračni raspor zbog kojeg sporije dolaze u zasićenje. Dodavanjem zračnih raspora, jedinica s otvorenom jezgrom može uzemljiti još veće struje što je pokazano primjenom analitičkog proračuna, numeričkog proračuna te mjerenjem na stvarnom modelu. Mogućnost simultane izmjenične i istosmjerne uzbude je provjerena računskom simulacijom te mjerenjem na stvarnom modelu.