Proračun i usporedna analiza trofaznih namota niskonaponskih asinkronih motora : završni rad - Brajković, Marin (M. Brajković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U pogonu je još uvijek nemali broj motora starijih i od 20 godina. Njihova učinkovitost i karakteristike ne zadovoljavaju današnje standarde. Prematanje statorskog namota motora je način na koji se mogu stari motori prilagoditi današnjim standardima. Ugradnjom dvoslojnog namota s optimiranim korakom svitka i brojem zavoja svakog svitka mogu se popraviti karakteristike motora, smanjiti gubici i povećati korisnost motora. Programski alat BobiSoft ubrzava postupak i proračune optimizacije namota statora. Potrebno je unijeti parametre motora i izvornog namota te zahtjeve za novi namot, a BobiSoft iterativnim postupcima određuje koja konfiguracija namota daje najbolje karakteristike motora. Relativno složeni i vremenski zahtjevni projektantski poslovi su olakšani i skraćeni.