Bežični sustav za praćenje ljudskog pokreta : završni rad - Brečić, Matej (M. Brečić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Praćenje ljudskog pokreta jedno je od čestih primjena današnje tehnologije. Biomedicina, orijentacija, mobilna i vojna industrija, videoigre, sport, rekreacija i rehabilitacija samo su neka od područja u kojima su takve tehnologije pronašle svoje mjesto. U osnovi tehnologija za praćenje pokreta nalaze se inercijski senzori. U ovom radu obrađene su osnove 9DOF inercijskih senzora, njihove karakteristike i mogućnosti. Navedene su brojne metode praćenja pokreta kao i algoritmi za obradu senzorskih podataka, uz navođenje brojnih znanstvenih radova koji se bave ovom problematikom. Kao praktični primjer izrađen je jednostavni uređaj za prikupljanje informacija s MPU-9250 9DOF inercijskog senzora, temeljen na nRF52840 razvojnom uređaju. Uzevši u obzir dostupnost i mogućnosti pametnih telefona, odabrana je Android aplikacija za prikazivanje senzorskih podataka. Podaci se na mobilni uređaj šalju putem Bluetooth bežičnog komunikacijskog protokola. Ispis je prihvatljivo sukladan stvarnim promjenama položaja senzora. Uz dodatak naprednih algoritama za obradu podataka, uređaj ima potencijal za široku primjenu u svakodnevnom životu.