Analiza mogućih ušteda optimalnim upravljanjem potrošnjom rezidencijalnih jedinica u naprednim gradovima : diplomski rad - Bašljan, Ivana (I. Bašljan, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Zgrade i ostale rezidencijalne jedinice su veliki potrošači energije te su kao takve pogodne za ostvarivanje ušteda. Najveće uštede postižu se optimalnim korištenjem energije, a pri tom je u obzir bitno uzeti razne podatke. Nije svejedno od kojih materijala su građeni zidovi, kakvi se uređaji koriste te koliko često. Kako bi se optimalno upravljalo energijom rezidencijalnih jedinica, potrebno je promatrati i njihove korisnike. Znajući njihov dnevni raspored i boravak u određenim prostorijama, zna se kada i koliko često treba paliti ili gasiti pojedine uređaje, pa tako i samo grijanje, odnosno hlađenje. Dobar program za simulaciju potrošnje energije je IDA-ICE program jer omogućuje i grafički prikaz potrošnje. On služi kao priprema za modelsko prediktivno upravljanje (MPC). Modelsko prediktivno upravljanje je implementirano u Matlabu te se tako ostvarila optimalna potrošnja energije. Da bi se to dokazalo, projektiran je i histerezni regulator s kojim se dobila veća potrošnja. Cost benefit analizom zaključeno je da je, ako u rezidencijalnoj jedinici postoji dobro razvijeni sustav, isplativije implementirati modelsko prediktivni regulator, no ako sustav nije spreman za takvu nadogradnju, dobro je imati i histerezni regulator jer i on omogućuje značajne energetske i financijske uštede.