Zamjena grupa zasnovana na željama studenata : diplomski rad - Kasap, Josip (J. Kasap, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Organizacija izvođenja nastave je problem s kojim se suočavaju sve obrazovne ustanove. Taj problem je vrlo širok i mnogi dijelovi tog problema poput problema izrada rasporeda su bili predmeti mnogih istraživanja. Dodatan problem u rješavanju izazova u organizaciji izvođenja nastave nastaje zbog specifičnih zahtjeva svake pojedine obrazovne ustanove. Zamjena grupa temeljena na željama studenata je dio problema organizacije izvođenja nastave u kojem je raspored predmeta već napravljen, a studentima je omogućeno da zamjenjuju grupe po vlastitim željama. Cilj problema je prebaciti grupe što većem broju studenata na temelju njihovih zahtjeva, a da se pri tom ne naruše uvjeti funkcioniranja nastave. Uvjeti funkcioniranja nastave su u ovom slučaju kapacitet učionica u kojima se održava aktivnost grupe, koji mora biti ograničen maksimalnom vrijednošću kapaciteta te učionice. Drugi uvjet funkcioniranja nastave je da se studentima ne smije omogućiti da prihvaćanjem njihovog zahtjeva oni ima preklapanje u satnici između grupa koje slušaju. Cilj ovog rada je bio osmisliti i implementirati algoritam za zamjenu grupa temeljen na željama studenata, za Fakultet elektrotehnike i računarstva. U suradnji s Centrom informacijske potpore na fakultetu (CIP), algoritam će biti implementiran i korišten na fakultetu za tu svrhu. Osmišljeni algoritam se temelji na evolucijskom računarstvu (konkretno genetskom algoritmu) te je programski ostvaren u jeziku Java. Kako bi se dobio dojam o kvaliteti algoritma, u radu je provedeno vrednovanje s kojim se usporedio rad službenog rješenja, s drugim algoritmima koji rješavaju isti problem. Vrednovanje je provedeno nad $3$ testna primjera koji predstavljaju stvarne primjere u zamjeni studentski grupa. Vrednovanje je trajalo $60$ minuta prilikom čega se pratila funkcija dobrote svakog rješenja i broj ostvarenih zahtjeva. Službeni algoritam pokazuje bolju vrijednost funkcije dobrote, kao i veći broj ostvarenih zahtjeva za svaki testni primjer u odnosu na svaki drugi algoritam korišten u vrednovanju. Vremensko trajanje algoritma nad stvarnim primjerima je otprilike $10$ minuta, što je prihvatljivo za korištenje nad ovim problemom. Ovaj rad prikazuje jedno moguće rješenje ovog problema. Algoritam na nikoji način ne jamči optimalnost dobivenog rezultata, te je u stvarnim primjerima vrlo malo vjerojatno da je dobiveno rješenje algoritma stvarno globalni optimum. Zbog svih navedenih razloga ima dosta prostora za unapređenje algoritma.